Inkomen uit arbeid is een goede buffer tegen armoede, tenminste als het gaat over waardig werk tegen een correcte verloning. De verschillende overheden in ons land willen een werkzaamheidsgraad van 80%. Om deze doelstelling te behalen is het noodzakelijk dat er op een goede manier wordt ingezet op de activering van mensen met een grotere afstand tot die arbeidsmarkt.
Ondanks de geleverde inspanningen blijft de weg naar duurzaam werk voor mensen in armoede vaak een weg met veel obstakels en omwegen. Heel wat mensen die wij bereiken willen maar al te graag werken, hun steentje bijdragen, maar vooral ook financieel onafhankelijk zijn van de samenleving. In hun zoektocht naar werk stoten ze echter op heel wat drempels die het moeilijk maken om werk te vinden en te houden.
Daarnaast stellen we vast dat (jonge) mensen in armoede vaak terechtkomen in precaire jobs die deeltijds of tijdelijk zijn aan een laag loon. Daarmee kan je niet duurzaam aan armoede ontsnappen.
Onze lokale aanbevelingen
- Begin 2024 ging het lokale partnerschap ‘PAKT’ van start. Een samenwerking van de zes lokale besturen van Regio in Transitie, VDAB en 8 partners uit de welzijns-, onderwijs-, zorg- en tewerkstellingssector om mensen die het moeilijk hebben op verschillende levensdomeinen te begeleiden en te activeren naar werk. Wij juichen een integrale aanpak op maat toe waarbij de zoektocht naar werk gecombineerd wordt met het aanpakken van drempels op andere levensdomeinen. Wij vragen bij de verdere visieontwikkeling, vormgeving én uitvoering van deze trajecten te bewaken dat deze integrale aanpak op tempo en volgens de noden van de werkzoekenden centraal blijft staan. De expertise van middenveldorganisaties die ervaring hebben in het werken met mensen die leven in een precaire situatie is hierbij van cruciaal belang.
- We ijveren ervoor dat het lokaal bestuur zelf zoveel mogelijk optreedt als werkgever, ook voor laaggeschoolde functies, waarbij jobzekerheid, een waardig loon en gunstige arbeidsomstandigheden gegarandeerd worden. Zet hierbij in op een divers personeelsbestand die de huidige diversiteit in de stad weerspiegelt op alle niveaus. Enerzijds kan de stad zo arbeidskansen voor maatschappelijk kwetsbare groepen creëren en een voorbeeld stellen. Anderzijds is dit een kans om meer verbondenheid te creëren tussen de verschillende groepen en de stedelijke diensten.
- Ook inwoners die niet in de mogelijkheid verkeren om nog in het normale arbeidscircuit aan de slag te gaan, moeten de kans krijgen een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Deel uitmaken van de samenleving is belangrijk voor je zelfwaarde en om isolement tegen te gaan. Blijf daarom investeren in sociale tewerkstellingsinitiatieven en maatwerkbedrijven in Turnhout.
- Een job met een contract onbepaalde duur brengt zekerheid en stabiliteit, maar vooral ook een vast inkomen. Toch is dit voor veel mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie een verre droom. Door mechanismen van discriminatie, gebrek aan kansen of andere tegenslagen stromen bepaalde groepen zelden door naar duurzaam werk. Voor diegenen die nog niet klaar zijn om een job op te nemen in de reguliere economie of binnen maatwerk moeten we innovatieve projecten durven opzetten. Denk hierbij aan voorbeelden als ‘een Buurt Zonder Langdurige Werkloosheid’ van SAAMO. Samen met middenveldorganisaties kan er gezocht worden naar interessante pilootprojecten en financieringskanalen om ook de talenten van de meest kwetsbare inwoners verder te ontplooien en benutten.
- We vragen dat de stad kordaat optreedt bij elke vorm van discriminatie en racisme op de arbeidsmarkt door een systematisch opsporings- en handhavingsbeleid te voeren en bedrijven te begeleiden in het aanpakken van discriminatie. Maak hierbij gebruik van praktijktesten.
- De groep van tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten blijft onder de radar van zowel het beleid als het middenveld. Deze groep van Roemenen, Polen, Portugezen, Bulgaren, … werken vaak in precaire werkomstandigheden: tijdelijke contracten, lage lonen, zware arbeidsomstandigheden, .... Bovendien zijn ze vaak slachtoffer van huisjesmelkerij. Een doorgedreven controle op de arbeids- en woonomstandigheden dringt zich op.