Armoede start met een tekort aan financiële middelen maar leidt al snel tot sociale uitsluiting op alle vlakken. Mensen die leven in of nabij armoede kunnen moeilijker deelnemen aan het sociale leven en hebben minder toegang tot gezonde voeding, gezondheidszorg, een degelijke woning, tewerkstelling, onderwijs, …. Armoede is een structureel probleem dat zich op verschillende levensdomeinen manifesteert. Het wordt vaak gezien als de individuele verantwoordelijkheid van een persoon, maar de samenleving en vooral het beleid heeft een collectieve verantwoordelijkheid in de strijd tegen armoede.
Het T'ANtWOORD is een erkende armoedevereniging. Wij werken volgens de 6 criteria die vanuit de verenigingen (en de mensen in armoede) tot stand zijn gekomen. De 6 criteria gelden ook als criterium om erkend te worden door de Vlaamse overheid en zijn beschreven in het armoededecreet.
- Mensen in armoede opsporen
- Mensen in armoede verenigen
- Mensen in armoede het woord geven
- Werken aan maatschappelijke emancipatie door informatie en vorming
- Thematisch werken aan de verandering van maatschappelijke structuren
- In dialoog gaan met de samenleving en het beleid
Het T'ANtWOORD komt op voor sociale grondrechten en strijdt tegen sociale uitsluiting. Het is een plaats waar mensen samen nadenken over gemeenschappelijk ervaren problemen. Door samen te werken met partners op lokaal en bovenlokaal niveau bestrijden we sociale onrechtvaardigheid. Het T'ANtWOORD wil concrete veranderingen realiseren en actie voeren waar het nodig is. We willen diensten stimuleren om drempels te verlagen en de juiste zorg te bieden om armoede en sociale uitsluiting te vermijden. We vragen om meer begrip en solidariteit voor mensen die leven in armoede. De ervaringen van mensen in armoede vormen daarbij het vertrekpunt en de toetssteen.