Opgroeien & onderwijs

Maar liefst 25% van de Turnhoutse kinderen groeit op in armoede. Gezinsarmoede aanpakken begint met een sterker Groeipakket en voldoende betaalbare kwalitatieve woningen zodat elk gezin goed onder één dak kan samenleven en kinderen de kans krijgen zich te ontplooien. Verder blijven een vlotte toegang tot betaalbare (buitenschoolse) kinderopvang en een kansrijk betaalbaar onderwijs noodzakelijk. Hoewel een aantal van deze bevoegdheden zich op Vlaams niveau bevinden, heeft het lokaal bestuur heel wat waardevolle hefbomen in handen om de strijd tegen kinderarmoede aan te gaan.

 

Onze lokale aanbevelingen

  • Kinderopvang is meer dan een plaats voor opvang van kinderen tijdens de werkuren van de ouders. De sociale en pedagogische functie van kinderopvang is vandaag nog steeds onderbelicht. Jammer genoeg zien we in de kinderopvang een ongelijke deelname van mensen in armoede. Nochtans is kinderopvang een krachtig instrument in de strijd tegen kinderarmoede, zowel in het voorkomen ervan als in het helpen van gezinnen om uit de armoede te geraken. Onderzoek toont aan dat een goede kinderopvang de effecten van kansarmoede op de ontwikkeling van een kind kan verminderen, de achterstand kan verkleinen en het welbevinden kan verbeteren. Bovendien vormt kinderopvang een springplank naar (voltijds) werk of opleiding voor kwetsbare ouders.

    Het is dan ook cruciaal verder te investeren in voldoende flexibele, betaalbare kinderopvangplaatsen die toegankelijk en kwaliteitsvol zijn. Hierbij is het actief voorbehouden van plaatsen voor (eenouder)gezinnen in armoede essentieel om zowel kinderarmoede te vermijden als generatiearmoede te doorbreken.

  • Naast het belang van voldoende, toegankelijke en betaalbare kinderopvang voor 0 tot 3-jarigen, doen we ook een oproep aan de stad Turnhout om de sociale functie van Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) voluit als een sterke pijler van het lokaal sociaal beleid uit te bouwen. Het BOA-decreet biedt lokaal kansen om bestaande (en nieuwe) activiteiten en diensten beter op elkaar af te stemmen in functie van optimale ontwikkelingskansen van kinderen, met extra aandacht voor kwetsbare kinderen. De strijd tegen gezinsarmoede lukt het best wanneer BOA een sterk onderdeel vormt van een geïntegreerde werking die de verbinding maakt tussen verschillende levensdomeinen zoals welzijn, werk/inkomen, gezin, vrije tijd, onderwijs en wonen.

    Het Netwerk tegen Armoede schreef in samenwerking met Demos, de Gezinsbond en Levl een adviesnota met een aantal belangrijke ambities voor een geïntegreerde aanpak voor kwetsbare kinderen en gezinnen.

  • De afgelopen jaren investeerde de stad Turnhout sterk in de uitbouw van een team brugfiguren onderwijs. Wij juichen deze evolutie toe en zijn dan ook vragende partij duurzaam te blijven investeren in deze ondersteuningsvorm. De inzet van brugfiguren in het basisonderwijs zorgt voor de nodige verbinding tussen kwetsbare gezinnen en de school. Tegelijkertijd ondersteunen ze gezinnen in armoede in het realiseren van hun grondrechten.

  • Schoolfacturen nemen een serieuze hap uit het gezinsbudget. Stad Turnhout investeert al enkele jaren in de onderwijscheque voor kwetsbare Turnhoutse kinderen in het kleuter- en lager onderwijs. Deze cheques zijn een duwtje in de rug voor deze gezinnen. Heel wat steden en gemeenten voorzien ook in een financiële tegemoetkoming voor leerlingen in het secundair onderwijs. Om de betaalbaarheid van het onderwijs te waarborgen en gelijke schoolkansen te vrijwaren, zijn wij vragende partij om de werking van de onderwijscheque ook in Turnhout verder uit te breiden naar het secundair onderwijs.

  • Wij betreuren de afbouw van het onderwijsteam van de stad Turnhout dat in nauw contact staat met een heleboel (onderwijs-)actoren en een zeer belangrijke rol opneemt in de relatie tussen deze verschillende partners. Vanuit zijn regierol in het flankerend onderwijsbeleid kan dit team een wezenlijk verschil maken in de realisatie van gelijke onderwijskansen voor iedereen. Zo kan het Turnhoutse scholen ondersteunen bij het ontwikkelen van een bewust armoede- en schoolkostenbeleid, en het gezamenlijk uitrollen van belangrijke projecten zoals de Digisprong, het toegankelijk maken van gezonde maaltijden op school, …. Om deze uitdagingen doelgericht aan te pakken, is en blijft het echter noodzakelijk om hiervoor voldoende arbeidskrachten vrij te maken.

Steun ons


Gift zonder fiscaal attest:

BE91 0682 4018 6676 op naam van T’ANtWOORD vzw

 

Gift mét fiscaal attest*:

BE86 8939 4407 0450 op naam van Netwerk tegen Armoede met als vermelding 'projectnr. 218'

*Voor giften vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest. Voortaan moet u ook uw rijksregisternummer (of ondernemingsnummer voor bedrijven) invullen indien u een fiscaal attest wenst.

Openingsuren


ontmoetingsruimte T'ANtWOORD

Maandag15u - 20u
Dinsdag19u - 22u
Woensdag10u - 16u
Donderdag10u - 16u
Vrijdag10u - 16u
Zaterdaggesloten
Zondaggesloten

buurtrestaurant 'tHERT

Maandag17u - 19u
Dinsdaggesloten
Woensdag12u - 14u
Donderdag12u - 14u
Vrijdag12u - 14u
Zaterdaggesloten
Zondaggesloten

Rap op Stapkantoren

Maandagzie Rap op Stap
Dinsdaggesloten
Woensdagzie Rap op Stap
Donderdaggesloten
Vrijdagzie Rap op Stap
Zaterdaggesloten
Zondaggesloten

Menu