Arm maakt ziek, ziek maakt arm. Armoede en gezondheid hebben een grote invloed op elkaar. Mensen met geldzorgen zijn vaker minder gezond en hebben meer lichamelijke en mentale gezondheidsklachten dan mensen zonder geldzorgen. Het risico op chronische ziekten en psychische aandoeningen neemt toe wanneer het inkomen lager is.
Armoede en schulden beïnvloeden het dagelijks leven en de leefomstandigheden op een negatieve manier, wat ook een negatief effect heeft op de gezondheid. Tegelijkertijd kan een slechtere gezondheid leiden tot financiële problemen, bijvoorbeeld door extra zorgkosten en minder inkomen.
Onze lokale aanbevelingen
- Veel mensen die leven in armoede stellen nog steeds doktersbezoeken uit om financiële redenen. Daarom ijveren we voor een toegankelijke eerstelijnszorg via een veralgemeende derdebetalersregeling. Nog al te vaak stellen we vast dat niet alle zorgverleners die nu reeds gebruik kunnen maken van deze regeling dit toepassen. Een betere toegang tot eerstelijnszorg is echter beter voor de patiënt én voor de ziekteverzekering, want wie een doktersbezoek uitstelt krijgt te maken met ernstigere problemen en komt zo vaker in de (duurdere) tweedelijnszorg terecht. Blijf inzetten op het sensibiliseren en responsabiliseren van lokale zorgverstrekkers.
- Mensen die leven in een precaire situatie beschikken vaak niet over een vaste huisarts. Het grote tekort aan huisartsen en de patiëntenstop die ze invoeren, maakt de toegang tot gezondheidszorg voor mensen die leven in armoede nog moeilijker. We blijven ijveren voor de opstart van een wijkgezondheidscentrum in Turnhout. We vragen dan ook om samen met ons mee te bewaken dat de financiële middelen die werden overgedragen vanuit Wijkgezondheidscentrum Turnhout vzw aan Wijkgezondheidscentra Kempen vzw zo snel mogelijk worden ingezet voor de opstart van een wijkgezondheidscentrum in Turnhout.
- Nogal wat mensen maken schulden als gevolg van hoge gezondheidskosten. Om hoger oplopende kosten te vermijden vragen we om in overleg te gaan met de ziekenhuizen over hoe onnodige medische kosten en/of betalingsachterstallen vermeden kunnen worden.
- Het risico op psychische aandoeningen neemt toe wanneer het inkomen lager is. Het is daarom belangrijk te investeren in een laagdrempelige en betaalbare toegang tot professionele psychische hulpverlening. Denk hierbij aan gratis hulpverlening aan huis of in laagdrempelige ontmoetingsplaatsen.
- Wij juichen het recent genomen initiatief van de ‘mobiele tandartsen’ toe. De meeste tandartsen in Turnhout zijn niet geconventioneerd en vragen dus hogere honoraria. Voor mensen die leven met een beperkt inkomen is een bezoek aan de tandarts gewoon te duur. Breid dit initiatief verder uit maar blijf daarnaast ook zeker inzetten op het responsabiliseren van tandartsen.
- Gezondheidspreventie is een cruciaal aspect dat niet alleen individuen ten goede komt maar ook de samenleving als geheel versterkt. Het is essentieel om de impact van leefomgeving, beweging en toegankelijkheid van eerstelijnszorg te erkennen in de strijd tegen gezondheidsongelijkheid. Denk hierbij aan concrete acties zoals het implementeren van groenprojecten en parken in minder bevoorrechte buurten om de levenskwaliteit te verbeteren, het organiseren van laagdrempelige sportactiviteiten en gezondheidsprogramma's in samenwerking met lokale partners, het opzetten van informatieve campagnes om het bewustzijn over beschikbare eerstelijnszorgdiensten te vergroten, het opzetten van concrete samenwerkingsverbanden met lokale gemeenschapsgroepen om hun inzicht in gezondheidsbehoeften te benutten, …. Door proactief in te spelen op de specifieke behoeften van diverse groepen en gemeenschappen in Turnhout kunnen we de gezondheidsongelijkheid verminderen.