Armoede is een proces van achterstelling waarbij een tekort aan inkomen of middelen om in basisbehoeften te voorzien, mensen kansen tot een menswaardig leven ontneemt. Ze verliezen hun stem en plaats in de samenleving. Op papier hebben ze dan wel gelijke rechten, in realiteit ervaren ze dagelijkse uitsluiting en tweederangsburgerschap.
Participatie van mensen met armoede-ervaring geeft hen een stem in de strijd tegen armoede en erkent hun democratisch recht om gehoord te worden. Zo kunnen ze gelijke behandeling claimen zoals elke andere burger. Het is geen middel, noch een doel. Participatie is een uitgangspunt om armoede als schending van mensenrechten te kunnen bestrijden en zo rechten te herstellen.
De wereld van beleidsmakers staat vaak mijlenver af van die van mensen die het moeilijk hebben in de samenleving. Veelal worden mensen in kwetsbare posities te laat of helemaal niet betrokken bij besluitvormingsprocessen van de stad. Dit werkt onrecht in de hand.
Onze lokale aanbevelingen
- Wij vragen dan ook de participatie van mensen in armoede ernstig te nemen bij de opmaak, evaluatie en bijsturing van het lokaal armoedebestrijdingsplan. De erkenning van hun ervaringsdeskundigheid is cruciaal. Betrek hen van bij aanvang bij de vormgeving van een doelgericht beleid voor structurele armoedebestrijding.
- Ondersteun en erken lokale middenveldorganisaties in hun democratische en unieke rol om een zeer diverse groep van mensen die uit de boot (dreigt) te vallen een stem te geven. Door ervaringsdeskundigheid te kruisen met academische kennis, praktische kennis van hulpverleners en sociaal(cultureel) werk beïnvloeden we onze gezamenlijke strijd tegen armoede op een positieve manier, zowel preventief als curatief.