Asiel, migratie & vreemdelingenrecht

Als middenveldorganisatie komen we mensen tegen met vragen over hun verblijfsstatuut en over gezinshereniging. Vaak krijgen ze bij de dienst burgerzaken informatie maar met die informatie kunnen ze niet altijd zelfstandig aan de slag. Een kleinere groep mensen ervaart een drempel om bij de dienst burgerzaken of het OCMW met zijn vraag aan te kloppen. Of men in contact komt met stadsdiensten of niet, vaak blijft men rondjes draaien in de zoektocht naar hulp/ondersteuning en zo passeert men verschillende keren bij dezelfde diensten.

Het is belangrijk dat deze mensen begeleiding krijgen van een dienst met kennis van zaken over de materie omwille van drie redenen:

  • Integratie: door constante onzekerheid over de eigen situatie of die van het gezin steken psychosociale klachten de kop op waardoor men amper vooruit raakt (denk aan activeringstrajecten, taal leren, integreren, …). We moeten er dus voor zorgen dat mensen zo snel mogelijk grip krijgen op hun toekomst, hier of elders. De begeleiding die we daarop inzetten versnelt het integratieproces.

  • Kosten: medewerkers van stadsdiensten en andere organisaties, lesgevers, … steken heel wat werktijd in vragen die ze steeds opnieuw van dezelfde mensen krijgen zonder dat ze opgelost raken. Het zou heel wat tijd besparen als men zou kunnen doorverwijzen naar een dienst waar mensen geholpen én opgevolgd worden bij hun vraag. Hoe sneller men zijn leven kan opbouwen, hoe minder men een beroep moet doen op allerlei dienstverlening en hoe vlugger men een positieve bijdrage kan leveren aan de maatschappij.

  • Veiligheid: we komen mensen in onwettig of onzeker verblijf tegen die dak- of thuisloos zijn. Zij dreigen niet alleen voor overlast te zorgen, ook voor de volksgezondheid is het beter dat we hen vast hebben. Niet iedereen die we tegenkomen vertrouwt het immers om dringende medische hulp bij het OCMW te vragen. Het feit dat mensen hun situatie als uitzichtloos ervaren maakt bovendien dat men constant stress ervaart wat een verhoogd risico op agressie en geweld meebrengt.

 

Onze aanbeveling

We pleiten er dan ook voor dat de stad Turnhout, samen met de 26 andere gemeenten in de Kempen, een werking ondersteunt met kennis over vreemdelingenrecht, asiel en migratie. Naast het geven van informatie en advies dient deze dienst zich te focussen op begeleiding. Met mensen zonder wettig verblijf of in onzekere verblijfssituatie moet eerlijk gewerkt worden aan een realistisch toekomstperspectief in België of elders. Mensen die ondersteuning nodig hebben bij de procedure gezinshereniging moeten de nodige hulp krijgen.

Steun ons


Gift zonder fiscaal attest:

BE91 0682 4018 6676 op naam van T’ANtWOORD vzw

 

Gift mét fiscaal attest*:

BE86 8939 4407 0450 op naam van Netwerk tegen Armoede met als vermelding 'projectnr. 218'

*Voor giften vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest. Voortaan moet u ook uw rijksregisternummer (of ondernemingsnummer voor bedrijven) invullen indien u een fiscaal attest wenst.

Openingsuren


ontmoetingsruimte T'ANtWOORD

Maandag15u - 20u
Dinsdag19u - 22u
Woensdag10u - 16u
Donderdag10u - 16u
Vrijdag10u - 16u
Zaterdaggesloten
Zondaggesloten

buurtrestaurant 'tHERT

Maandag17u - 19u
Dinsdaggesloten
Woensdag12u - 14u
Donderdag12u - 14u
Vrijdag12u - 14u
Zaterdaggesloten
Zondaggesloten

Rap op Stapkantoren

Maandagzie Rap op Stap
Dinsdaggesloten
Woensdagzie Rap op Stap
Donderdaggesloten
Vrijdagzie Rap op Stap
Zaterdaggesloten
Zondaggesloten

Menu