Artikel: roze maandag in Tilburg.

Door Vera en Monique

ROZE MAANDAG ...... al meer dan 15 jaar een groot feest !

Roze Maandag is een evenement voor homo- en biseksuelen, lesbische vrouwen en transgenders, dat jaarlijks plaatsvindt in juli op de eerste maandag van de Tilburgse Kermis. Het feest ontstond in 1990 en trekt elk jaar tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers waarmee dit het grootste Nederlandse homo-evenement is. Tijdens de Roze Maandag verandert de binnenstad in één groot festivalterrein. Of je nu gay, straight ,bi ,trans, intersekse, queer of iets daartussen bent, tijdens Roze Maandag vieren we in Tilburg diversiteit en dat betekent een dag vol liefde en gekke feestjes. Al deze activiteiten staan in het teken van homo-emancipatie en -integratie.

De geschiedenis luidt als volgt: tijdens de Tilburgse Kermis van 1990 werd het voor het eerst een "nichtenavond" gehouden bij het onderdeel Nostalgische Kermis op en rond de Stadhuisstraat Voor redacteur Hans van De Velde van de Gaykrant, viel er vanwege de zomerperiode niets te melden. Hij plaatste voor de grap de aankondiging "nostalgische kermis stadhuisplein nichtenavond" Onverwachts kwamen er veel homo's op de nogal rustige nostalgische kermis af .Na het spontane feest in 1990 vond op 22 juli 1991 de eerste officiële editie van Roze Maandag plaats waarbij de naam ook refereerde aan de Rosenmontag van het Duitse carnaval. Het werd zo succesvol dat de Gaykrant en de Tilburgse homohoreca voor de organisatie en promotie van het evenement de Stichting Roze Maandag oprichtten. In 1992 komt de Gaykrant met een speciale bijlage over de Roze Maandag, waardoor er zo'n 20 000 bezoekers op af komen, deels met speciale bussen vanuit Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam.Roze Maandag wordt dan al snel het drukstbezochte onderdeel van de Tilburgse Kermis.

Interview homo : beleving Roze Maandag
Ben mij bewust geworden van het homo zijn vanaf mijn 15 jaar. Vanaf mijn 17 jaar heb ik dit bekendgemaakt aan de buitenwereld. Maar had er bewust mee gewacht om familiale redenen.
Ik ondervind dat als jezelf als koppel geen aanstoot geeft, je er geen last mee krijgt. Nu is dit thema meer bespreekbaar en opgenomen in de maatschappij.
Wat Roze Maandag betreft, twee jaar lang laste ik bussen in voor naar Tilburg te gaan. Werkte dus actief mee.
Treinen komen nu in Tilburg aan en in één stoet gaat dat dan naar de Kermis.
Nooit ben ik echt getuige geweest van relletjes tussen homo's en hetero's of andere groepen. Er is wel een sterke politie- en beveiliging.
Vroeger was het feest wel meer een verkleedpartij, dat is nu veel minder.Het is één groot feest, heel Europa is vertegenwoordigd. Iedereen roept en zingt tegen iedereen en reken maar ... er wordt heel wat afgezopen.
Als het goed weer is, is het natuurlijk snel te druk ook al is het leuk dat de Kermis succesvol is.
Mijn plan is dat ik zelf nog eens iets ga organiseren maar wil het grootser aanpakken.
In ieder geval is er meer samenhang en plaats voor diversiteit. Het zit in de lift. Een reden temeer om iets op touw te zetten en ..... te feesten.
Vera en Monique Bron : internet Interview . Manu Van den Bogaert

T'ANtWOORD vzw - Otterstraat 114 - 2300 Turnhout - Tel. 014/43 65 16 - E-mail: